Nieuws

Lovende kritieken voor Romeo & Julia (aug. 2013)

De operavoorstelling Romeo & Julia, het paradijs lift onder de voeten van je moeder, is door bezoekers en door de landelijke pers lovend ontvangen.

Kijk voor een impressie op de site van Opera Spanga: www.operaspanga.nl

 

Spijkerpakkenband prolongeert Nederlandse titel (dec. 2009)

In het moeilijke ‘Salute to Youth' zette de Spijkerpakkenband o.l.v. Thijs Oud de beste uitvoering neer. De band prolongeerde daarmee de titel van 2008 en bleef Delta Brass Zeeland, Heman en Excelsior Zalk voor (aldus de Brass Info website).

De volledige uitslag in de 1e divisie van de NBK 2009:
1.   Spijkerpakkenband (Opsterland) – 90
2.   Delta Brass Zeeland (Veere) – 88
3.   Heman (Zuidwolde) – 87
4.   Excelsior (Zalk) – 86
5.   Pro Rege (Heerenveen) – 85
6.   Oefening & Uitspanning (Wijk en Aalburg) – 84
7.   Brassband Breukelen – 83
8.   Kunst Naar Kracht (De Goorn) – 82

Bezoek de website van De Spijkerpakkenband voor een uitgebreid verslag en foto's.

 

Spijkerpakkenband Nederlands kampioen in de 1e divisie (dec. 2008)

Voor het eerst sinds 1993 en voor de 2e keer in de historie wist een Friese band de titel in de 1e divisie te winnen. Na een, voor de brassbandwereld, verassende 2e plaats op de NBK van 2007 wist de Spijkerpakkenband, met een indrukwekkende en muzikale uitvoering van het lastige verplichte werk “The Essence of Time” van Peter Graham, de kampioenstitel in de wacht te slepen. Een bijzondere prestatie als je bedenkt dat de Spijkerpakkenband een relatieve nieuwkomer is in deze divisie en 12 jaar geleden nog in de 4e divisie uitkwam. Het laatste jaar is de Spijkerpakkenband erg succesvol geweest en heeft de band veel progressie gemaakt, getuige ook de hoge score (91 punten – 4e plaats) en de publieksprijs op de Franse open brassbandkampioenschappen.

Persoonlijk wist ik dat de band, gezien de voorbereiding en huidige kwaliteiten, met een goede uitvoering voor een podiumplaats kon gaan. Nadat we redelijk tevreden van het podium kwamen was mijn eerste gevoel dat er een band zou kunnen zijn die onze prestatie zou kunnen overtreffen, alhoewel er veel goede en mooie momenten te beluisteren waren geweest. Grote blijdschap volgde nadat duidelijk werd dat de jury ons als winnaar had aangewezen.

Bezoek de website van De Spijkerpakkenband voor een uitgebreid verslag en foto's.

 

Openingsconcert Frysk Festival - proloog - met 400 hafabramuzikanten (aug. 2008)

Vierhonderd hafabra-muzikanten trommelen en blazen het Frysk Festival letterlijk open tijdens een groots muziekspektakel op de eerste avond. Dick van der Harst, Nederlands componist met Friese roots, schrijft muziek gebaseerd op het thema van het Frysk Festival.

Dick van der Harst, componist bij het Belgische muziektheatergezelschap Lod, blinkt uit in veelzijdigheid. Door zijn inventieve vermenging van muzikale stijlen en tradities creëert hij een alom geprezen soort ‘nieuwe wereldmuziek'.

Deelnemende orkesten aan dit spektakel zijn: Soli Brass Leeuwarden, Friese Jeugd Brassband, Euphonia Wolvega, EMM Oudega(W), Frysk Jeugd Fanfare Orkest, Fries Jeugd Harmonie Orkest, Crescendo Drachten, Pasveer jeugdkorps, Graham Lowlanders. En of dit nog niet genoeg is zal een metal-hardrock formatie van de Academie voor Popcultuur met de hafabra-muzikanten ‘meespelen'. Het geheel staat onder leiding van dirigent Thijs Oud.

Na de muziekvoorstelling knalt de Franse vuurwerkgroep Ephémère er rustig op los. Vuurwerkgroep Ephémère slaagt er telkens in iets unieks aan te bieden op basis van een voorgesteld thema of een specifieke locatie. Onder artistieke leiding van Jean-Marie Chesnais zijn het onverwachte vuurwerkspektakels, vervuld van emotie en verrassing.

Speeldata (de toegang is gratis):

  • 22-08-08 aanvang 21.30u. Leeuwarden - Oldehoofsterkerkhof
  • 23-08-08 aanvang 14.30u. Drachten - De Lawei (Kiryat Ono plein)

Kijk voor meer informatie op de website van het Frysk Festival

 

Spijkerpakkenband succesvol op Open Franse kampioenschappen (juni 2008)

Tijdens de Open Franse brassbandkampioenschappen in Amboise heeft de Spijkerpakkenband met 109,5 punten (max. 120) een eervolle 4e plaats behaald. De 1e divisie waar de band in uitkomt was volgens de internationale jury van een zeer hoog niveau, met onder meer de Zwitserse kampioen die in Frankrijk 2e werd. Voor het geslaagde openluchtconcert werd De Spijkerpakkenband beloond met de publieksprijs en een cheque van 500 Euro.

Een uitgebreid verslag en foto's kun je vinden op de website van De Spijkerpakkenband

 

Allard Buwalda en het FJHO; een geslaagde combinatie (mei 2008)

Het onlangs gehouden Fries Harmonie festival, dat in het teken stond van de saxofoon, werd op een geweldige manier afgesloten door een optreden van saxofonist Allard Buwalda en het Fries Jeugd Harmonie Orkest. Solist en orkest wisten vooral indruk te maken met een muzikale elfstedentocht 'The Eleven Cities' gecomponeerd door Henk Meutgeert en, speciaal voor de gelegenheid, voor harmonieorkest gearrangeerd door dirigent Thijs Oud. Het optreden werd op spectaculaire wijze afgesloten met de Deep Purple Medley waar 'Het Saxofoonorkest' een belangrijke solorol voor haar rekening nam.

Bezoek de nieuwe website van het Fries Jeugd Harmonie Orkest voor meer informatie.

 

Familieconcert door het Fries Jeugd Harmonie Orkest (feb. 2008)

Heerenveen -  Op zondagmiddag 24 februari 2008 begint om 15.30 uur in de Rinkelbom het Familieconcert door het Fries Jeugd Harmonie Orkest met 4 soloklarinetten in samenwerking met Keunstwurk. De jonge musici spelen een compositieopdracht van Bernard van Beurden voor Harmonie orkest en 4 solo klarinetten. De klarinetsolisten zijn docenten van de Friese muziekscholen, Luc Feikens, Marijke Admiraal, Jannie Dotinga en Loes van der Reijden, en zijn gevraagd om hun leerlingen en ouders mee te nemen naar het concert.


Het Fries Jeugd Harmonie Orkest (FJHO) is in 1990 opgericht door het Samenwerkingsverband Muziekorganisaties (SAMO) in Fryslân. Inhoudelijk en organisatorisch wordt het orkest in goed overleg met dirigent Thijs Oud aangestuurd door Keunstwurk-Muzyk. Het doel van het spelen in een jeugdorkest is talentvolle jongeren verbreding en verdieping te bieden door middel van: samenspelen; (nieuw), bijzonder repertoire; cross-overs; samenwerken met andere kunstdisciplines; participatie in projecten van Centra voor de Kunsten, muziekscholen en de vakopleiding; gastdirigenten en docenten; internationale uitwisselingen; bijzondere projecten zoals het Harmonie Festival. Zie ook: www.keunstwurk.nl

 

Spijkerpakkenband verrast met zilver (dec. 2007)

Op zaterdag 1 december 2007 heeft brassband De Spijkerpakkenband uit Opsterland e.o. tijdens de Nederlandse Kampioenschappen gezorgd voor een verrassing! De uitvoering van het verplichte werk "A Tribute to Henk Bading" was goed voor 90 punten en daarmee veroverde de band een tweede plaats in de eerste divisie.

(overgenomen van de website van De Spijkerpakkenband)

Indrukwekkend

Dirigent Thijs Oud heeft met zijn interpretatie en visie op deze compositie samen met de brassband een prachtige uitvoering weten neer te zetten. Niet alleen de jury maar ook het publiek was zeer onder de indruk van het optreden van de Friese brassband. Onder de klanken van de slotnoot werd het applaus al ingezet. De Spijkerpakkenband en haar dirigent hebben laten zien, en vooral laten horen, dat ze klaar zijn voor serieuze deelname in de eerste divisie.

Bezoek de website van De Spijkerpakkenband voor een uitgebreid verslag en foto's.

 

Fries Jeugd Harmonie Orkest o.l.v. Thijs Oud (okt. 2007)

De eerstvolgende concerten van het Fries Jeugd Harmonie Orkest zullen onder leiding staan van Thijs oud. Op zondag 28 oktober geeft het orkest een concert in sporthal 'De hege Fonnen' in Lemmer (aanvang 15.30u.) en op zondag 18 november een gezamenlijk concert met Euphonia Wommels in het Dielshûs te Wommels (aanvang 16.00u.).

 

Geslaagde concertreis naar Gent! (sep. 2007)

Op vrijdag 28 september 2007 gingen de leden van De Spijkerpakkenband voor een muzikaal weekend naar Gent. Afgelopen zomer heeft de Belgische brassband Panta Rhei een bezoek gebracht aan Friesland en in combinatie met deelname aan Eurobrass ook een concert gegeven met De Spijkerpakkenband in Bakkeveen. Nu was het de beurt aan De Spijkerpakkenband om naar België af te reizen om daar samen met de Belgische brassband een concert te geven in Deinze, nabij Gent.

Bezoek de website van De Spijkerpakkenband voor een uitgebreid verslag en foto's.

 

Openingsconcert visserijdagen wederom zeer geslaagd (aug. 2007)

Miranda van Kralingen en Arwin Kluft waren de solisten tijdens het openingsconcert van de visserijdagen te Harlingen. Ze werden begeleid door het TOF Showorkest met als speciale gast multi-instrumentalist Hubert Heeringa. Het publiek genoot van het afwisselende programma en de muzikale prestaties van de solisten en het orkest.

Via de onderstaande links krijgen jullie een impressie van het concert:

http://www.visserijdagenharlingen.nl/  (foto's) http://www.provincietv.nl/Visserijdagen2.html  (video opname) http://www.frieschdagblad.nl/artikel.asp?artID=35708  (recensie)

 

Swingin Harich een aanrader voor iedere muziekliefhebber (jun. 2007)

Streekharmonie Concordia uit Balk bestaat in 2007 vijftig jaar als harmonieorkest. Om dat luister bij te zetten is er op donderdagavond 7 juni a.s. een groots muziekevenement in de feesttent te Harich, nabij Balk.

Solisten zijn: Jamai Lomans, Marcel Kapteijn, Maaike Kampen, Jannie Brandsma en Gurbe Douwstra - zang, Meta Oud - Fluit en Christiaan van der Wey - saxofoon.

Kaarten aan de kassa kosten € 12,50 (voorverkoop en bon LC €10,-)

Bezoek ook de website van Swinginharich voor meer informatie.

 

Spijkerpakkenband geeft een fantastisch Galaconcert in Praag (jan. 2007)

Op woensdagavond 3 januari 2007 is De Spijkerpakkenband vertrokken naar Praag. Deze reis stond in het teken van het galaconcert op het "Mezinarodni Festival Dechovych Hudeb", een jaarlijks festival voor Harmoniën en Fanfares.

Galaconcert
Het galaconcert was een zeer bijzondere ervaring! Een enthousiast publiek van bijna 1000 mensen, een mooi concertprogramma en een fantastische concertzaal waren de ingrediënten voor een geslaagd galaconcert.

Bezoek de website van De Spijkerpakkenband voor een uitgebreid verslag en foto's.

 

Mijn reactie op de NBK en de uitslag (dec. 2006)

Helaas bepaald de uitslag van een driekoppige jury wat de meeste mensen van een uitvoering hebben gevonden. Ondanks de zeer teleurstellende plaatsing vind ik niet dat De Lofklank en De Spijkerpakkenband slecht hebben gepresteerd. Dit neemt niet weg dat ik me deze uitslagen zeer heb aangetrokken.

De Spijkerpakkenband

Ondanks de goede resultaten op het WMC van 2005 (3 e plaats met o.a. een geweldige uitvoering van Spectrum) en een mooie uitslag op de NBK van 2005 (5e met 92 punten) wisten we dat de ‘Spikers' de 1e Divisie 'ingedoken' zijn en dan niet op basis van een overtuigende overcapaciteit in kwaliteit en ervaring. De band is het laatste jaar duidelijk en overtuigend gegroeid en zal de komende tijd laten zien dat dit groeiproces zich gaat vertalen in prestaties. Met Dances & Arias is het nu even niet gelukt om echt boven de materie te staan, maar we hebben wel een goede prestatie geleverd. Vele sceptici, die oorspronkelijk De Spijkerpakkenband helemaal niet voor de 1e divisie geschikt achtten, hebben al aangegeven dat ze deze goede prestatie niet hadden verwacht.

De Lofklank

De opdracht die ik van De Lofklank heb gekregen was vanaf het begin heel duidelijk: probeer De Lofklank na een periode van zeer veel wisselingen weer op te bouwen en zorg ervoor dat we niet alléén op de NBK goed presteren. Sinds de vele wisselingen hebben er ten opzichte van de NBK van vorig jaar ook nog eens vijf andere hoekpunten de band bezet. Mijn uitdaging was het om de band zo snel mogelijk weer mee te laten doen op dit niveau. Ik weet zeker dat De Lofklank, gezien de prettige voorbereiding en de vooruitgang die veel muzikanten hebben geboekt, in de toekomst weer mee gaan doen om de prijzen. Deze uitslag komt daarbij even hard aan maar zegt ook veel over het niveau in de breedte op de NBK (kijk hierbij ook naar de plaatsing van Breukelen, de kampioen van het vorig jaar in de 1e div.). Ook kwaliteits(top)bands als Ferwerd en De Waldsang zitten niet ieder jaar bij de top drie in hun divisie.

Daarom verdienen de winnaars mijn oprechte felicitaties en de andere bands die ook veel mensen hebben aangesproken een groot compliment voor het interessant maken van dit kampioenschap.

Met vriendelijke groet,

Thijs Oud

 

Openingsconcert visserijdagen een groot succes (aug. 2006)

Het concert van 23 augustus in Harlingen was een groot succes, een zeer enthousiast publiek en lovende reacties na afloop. Onder begeleiding van een speciaal voor deze avond samengesteld orkest o.l.v. Thijs oud, werd er een afwisselend programma gebracht. Arwin Kluft zong enkele stukken met Maaike Widdershoven, waaronder het duet van zijn nieuwste Cd 'Senza di Té' wat door het publiek zeer werd gewaardeerd. Een videofragment en foto's staan op de website van Arwin Kluft (www.arwinkluft.nl)

 

Thijs Oud stopt als dirigent van Pro Rege (jan. 2006)

Helaas heb ik na 11 mooie, leerzame en succesvolle jaren moeten besluiten te stoppen met Pro Rege. Inmiddels heb ik vele begripvolle en respectvolle reacties mogen ontvangen vanuit de band en van het bestuur. Met het bestuur is afgesproken dat we binnenkort op gepaste wijze afscheid van elkaar zullen nemen. Ik zal met veel trots en genoegen terugkijken op de periode dat ik dirigent was van Pro Rege en wens de band nu alvast veel succes in de toekomst!

Hieronder staat het artikel uit het Friesch Dagblad dat een redelijke weergave geeft van de achtergrond van mijn besluit. Er stond een zin in dat ik met onenigheid zou zijn vertrokken bij de Glasblazers Night of the Koemarkt. Hoewel er sprake is van 'een voor mij onwerkbare situatie' is dit feitelijk onjuist en is dit ook niet een uitspraak van mij geweest. Ik betreur het dan ook dat dit op die manier in de krant verschenen is.

Friesch Dagblad 24-1-2006

Heerenveen - De christelijke brassband Pro Rege uit Heerenveen en dirigent Thijs Oud hebben hun samenwerking per direct beëindigd. Dat heeft het bestuur van de brassband gisteren gemeld. Oud (38) was elf jaar dirigent van het muziekgezelschap. ,,Ik ben toe aan een nieuwe muzikale uitdaging en wil schoon schip maken'', aldus Oud.
In het najaar hield Oud ook al op als dirigent van Pro Rege B. In mei van het vorige jaar stopte hij na achttien jaar als arrangeur van dweilorkest De Glasblazers, dat ooit ontstond uit Pro Rege en vorige week ook als organisator van de Glasblazers Night of the Koemarkt. ,,Ik ben ooit twintig jaar geleden begonnen als muzikant bij Pro Rege. In de loop der jaren kreeg ik een hoop petten op. Door de ontwikkelingen van de laatste tijd leek het mij nu het juiste moment om te stoppen met Pro Rege.'' Oud heeft het gevoel dat hij op het hoogtepunt stopt bij Pro Rege. De
brassband werd vorig jaar kampioen in de tweede divisie tijdens het Nederlands Brassband Kampioenschap en wereldkampioen tijdens het WMC in Kerkrade. Tijdens het bondsconcours werd het promotierecht naar de 1e
divisie behaald. ,,Ik heb me ooit ten doel gesteld Pro Rege naar de eerste divisie te brengen. Dat is gelukt.'' Pro Rege is nog op zoek naar een nieuwe dirigent.

 

Thijs Oud stopt met de Night of the Koemarkt - Persbericht (jan. 2006)

Na 9 edities van de Glasblazers Night of the Koemarkt heeft Thijs Oud, initiatiefnemer en muzikaal leider van het avondprogramma, besloten te stoppen. Jarenlang was Oud eindverantwoordelijk voor het invullen van het programma en het maken van de arrangementen. Tevens begeleidde hij als dirigent het instuderen en het uitvoeren van het programma. Als hoofdreden geeft Thijs Oud een voor hem onwerkbare situatie met het stichtingsbestuur, waardoor hij het vele werk in de voorbereiding niet meer op kan brengen, dit tot zijn eigen grote teleurstelling. Oud kijkt met zeer veel genoegen terug op de succesvolle avonden waar zoveel mensen plezier aan hebben beleeft.

De Leeuwarder Courant schrijft op 17 januari:

Glasblazers Night raakt muzikaal leider kwijt

Thijs Oud (38), initiatiefnemer en muzikaal leider van de succesvolle Glasblazers Night of the Koemarkt in Heerenveen, stopt daarmee. Er is, in de ogen van Oud, een ,,onwerkbare situatie'' met het stichtingsbestuur. Oud wil niet te diep ingaan op de achtergrond van het geschil, omdat hij de herinnering aan negen succesvolle festivals niet wil verknoeien. Op de Glasblazers Night of the Koemarkt treden bekende artiesten als Ben Cramer, Ernst Daniël Smid en Guus Meeuwis op met brassband Pro Rege, een koor en de Glasblazers. De arrangementen maakte Oud. "Ik ga door met muziekmaken" stelt Oud. Het conflict komt erop neer geeft hij aan, dat de verhouding tussen hem en het bestuur te zakelijk is geworden. Voor de aanpak van het bestuur verder heeft hij alle lof: "Ik ben ze enorm dankbaar dat ze ervoor hebben gezorgd dat het festival zo kon uitgroeien". De Glasblazers Night of the Koemarkt, rond 1 juli gehouden, trekt zeven- tot achtduizend bezoekers.

 

Afscheid van Pro Rege B (dec. 2005)

(Dit is een bericht van de website van Pro Rege )

Naderend afscheid Thijs Oud
Na twaalf jaar is het zover, Thijs Oud neemt afscheid als dirigent van het B-orkest. Tijdens het komende kerstconcert op vrijdag 23 december in de Europalaankerk zal Thijs Oud het stokje overdragen aan de ambitieuze Hendrik de Boer, hij heeft deze nieuwe uitdaging met beide handen aangegerepen.
Voor band en dirigent betekent dit een hele verandering en we wensen Thijs dan ook heel veel succes als nieuwe dirigent van "de Lofklank" uit Ureterp en Hendrik de Boer en de band natuurlijk heel veel succes met de nieuwe uitdaging!!

Voor mijn persoonlijke toelichting op dit nieuws klik hier

 

De Lofklank onder leiding van Thijs Oud. (dec. 2005)

(Dit is een bericht van de website van De Lofklank )

Na het NBK 2005 staat Brassband De Lofklank definitief onder leiding van Thijs Oud. Het bestuur en de leden zijn bijzonder verheugd over de komst van Thijs als dirigent en hebben er alle vertrouwen in dat de muzikale leiding voor de komende jaren opnieuw in goede handen is. Brassband De Lofklank heeft in haar historie van ruim 25 jaar alleen met de beste dirigenten gewerkt en deze lijn is met de komst van Thijs voortgezet.

Ook ik ben verheugd met deze nieuwe uitdaging en hoop en vertrouw op een prettige samenwerking!

 

Mooie prestaties op NBK (dec. 2005)

Zowel de Spijkerpakkenband als Pro Rege hebben op de NBK prima uitvoeringen gegeven. De "Spikers" wisten zich met 92 punten definitief een plekje in de 1e divisie te verwerven met een puike uitvoering van het zeer lastige "Suite Montreux". Pro Rege wist 90 punten in de 2e divisie te behalen met een geweldige uitvoering van "Elegy 1" van Jacob de Haan.

Vanaf heden zal ik De Lofklank uit Ureterp gaan dirigeren, zij behaalden in de 2e divisie 95 punten en het kampioenschap o.l.v. Siemen Hoekstra. Van harte proficiat!

 

Pro Rege WMC kampioen in de 2e divisie (juli 2005)

Een waardige afsluiting van een geweldig seizoen! Slechts twee weken nadat Pro Rege zich wederom uitstekend had geweerd op de Night of the Koemarkt slaagde dit, inmiddels zeer veelzijdige, orkest erin het hoogste aantal punten van alle brassbands te behalen op het WMC te kerkrade. Hiermee bewijst Pro Rege dat het klaar is voor de 1e divisie.(Lees meer hierover op de website van Pro Rege.)

 

Spijkerpakkenband derde op WMC 2005 (juli 2005)

(Dit is een bericht van de website van De Spijkerpakkenband)

Donderdag 7 juli zijn we, na een gedegen voorbereiding, vertrokken naar Epen. Na het try-outconcert van vrijdagavond in Landgraaf waren we er helemaal klaar voor: het WMC in Kerkrade.

Zaterdag om 12.30 was de loting en om 17.30 moesten we spelen. Als eerste werd door ons het verplichte werk Trittico van James Curnow uitgevoerd. Hierna kwam het vrije werk Spectrum van Gilbert Vinter aan de beurt. Tevreden en lichtelijk geëmotioneerd kwamen we van het podium af.

Na ons moest nog een band spelen en daarna kwam de uitslag. 20 paar klamme handjes en 40 bonkende harten!! De spanning steeg naar mate de punten genoemd werden. 87 punten voor Trittico en 86 punten voor Spectrum. We konden ons geluk niet op: derde van de zes bands, bij ons eerste optreden in de eerste divisie!!

Ook willen wij Pro Rege uit Heerenveen feliciteren met het behaalde resultaat. Zij werden kampioen in de tweede divisie Brassband, een geweldige prestatie.

 

Thijs Oud ook al Spikergek (juni 2005)

(Dit is een bericht van de website van De Spijkerpakkenband)

Na het afscheid van Sijtze van der Hoek heeft De Spijkerpakkenband een tijdje op projectbasis gewerkt met een aantal verschillende dirigenten o.a. Mark Ter Steeg, Siemen Hoekstra en Thijs Oud.

Tijdens het succesvol verlopen Midwinterconcert in januari stonden er zelfs twee dirigenten op de bok (nee niet tegelijk..). Na dit concert is Thijs Oud bereid gevonden om tot en met het Wereld Muziek Concours te Kerkrade de band te leiden.

Inmiddels bevalt dit van beide kanten zo goed dat nu eindelijk het stokje door de kerk is: Thijs Oud is de nieuwe dirigent van De Spijkerpakkenband! Vol vertrouwen gaan wij samen met hem verder. We hopen op een goede en succesvolle samenwerking…

 

De Glasblazers nodigt jullie uit! (mei 2005)

Komt allen op de presentatie van de nieuwe CD/DVD van De Glasblazers! Kaarten (slechts € 10,- in de voorverkoop) zijn te verkrijgen bij de leden van De Glasblazers en de voorverkoopadressen (meer info op de website van De Glasblazers).

klik voor meer info

Zaterdag 7 mei is tevens het moment dat ik na 18 jaar afscheid neem als trombonist en muzikaal leider van De Glasblazers, waardoor ik jullie hierbij ook nog eens persoonlijk uitnodig tot het bijwonen van deze avond.

 

Presentatieconcert Fiifresom Brass (april 2005)

Beste muziekliefhebbers, In verband met een hardnekkig virus (op medisch gebied), moeten wij tot onze spijt meedelen dat het: concert op 10 april a.s. in de St. Piterkerk te Grou komt te vervallen!! Wij hopen dat iedereen dit bericht op tijd kan lezen en willen velen van jullie bedanken voor de positieve reacties op onze uitnodiging. Mede door deze reacties willen we proberen het reeds geplande concert op een later tijdstip alsnog door te laten gaan.

 

Pro Rege trekt goede lijn door op concours (maart 2005)

Het A orkest van Pro Rege was op 19 maart een klasse apart op het voorjaarsconcours te Hoogezand. Met fraai spel sleepte de nationale kampioen van de 2e divisie een promotie naar de 1e divisie in de wacht met maar liefst 90,5 punten. Ook het B orkest behaalde een zeer verdienstelijk resultaat door 80 punten te scoren in de 4e divisie.

Pro Rege A
Pro Rege B
 

Mooi resultaat Concordia op voorjaarsconcours (maart 2005)

Concordia Balk heeft zich zaterdag van haar beste kant laten zien. Met name een prachtige uitvoering van "Alpina Saga" zorgde voor veel waardering van het publiek en de jury. Met 84 punten behaalde Concordia een zeer ruime eerste prijs in de derde divisie. Het was jammer dat ons juryteam het niet eens kon worden met het eerste juryteam. Rob Goorhuis vond dat het eerste juryteam veel te veel punten had uitgedeeld, waardoor de orkesten na de wisseling een zwaardere toetsing moesten doorstaan.

 

Mijn lidmaatschap bij De Glasblazers (februari 2005)

Toch wel iets om bij stil te staan: na een lidmaatschap van bijna 18 jaar heb ik besloten te stoppen als trombonist bij De Glasblazers. Mijn overige activiteiten en mijn aanstaande vaderschap zorgen ervoor dat er voor de vele optredens van De Glasblazers geen plaats meer is. Ik blijf wel beschikbaar als dirigent (voor de repetities) en arrangeur, en hoop dat ik er vanachter de schermen mede voor kan zorgen dat De Glasblazers nog jaren muzikaal hun beste beentje voor kunnen zetten!

 

Gastdirigent bij De Spijkerpakkenband (jan. 2005)

Na twee invalbeurten op repetities werd ik begin januari door De Spijkerpakkenband benaderd om een deel van hun 'Midwinterconcert' te dirigeren. De muziek van het Leger des Heils was een zeer geslaagd thema op deze sfeervolle avond met de solisten Wiebe Buis (cornet), Frans-Aert Burghgraef (euphonium) en Hendrie Westra (marimba). Het harde werken in de voorbereiding werd door de 'Spikers' omgezet in enthousiast en muzikaal spel, afwisselend onder leiding van collega Siemen Hoekstra en ondergetekende. Door de geslaagde samenwerking, en het feit dat Siemen Hoekstra niet beschikbaar is op de vaste repetitieavond van De Spijkerpakkenband, heeft men mij benaderd om de band de komende periode te gaan dirigeren. Belangrijkste opdracht is de voorbereiding en de uitvoering op het WMC te Kerkrade in juli. Meer informatie over de band en foto's van het midwinterconcert kun je vinden op de website www.spijkerpakkenband.com.

 

Pro Rege Nederlands kampioen in de 2e divisie (dec. 2004)

Een prestatie van formaat! Met een puntenaantal van maar liefst 96 werd Pro Rege voor de tweede keer in haar historie kampioen in de tweede divisie van de Nederlandse Brassbandkampioenschappen (3 dec. 2004). Lees meer hierover op de website van Pro Rege.

 

Met Opera Spanga naar de Verenigde Staten(sept. 2004)

Nadat de voorstellingen (wereldpremière juli 2004) in Spanga door publiek en pers met zeer veel waardering werden ontvangen staan nu een achttal voorstellingen in de Verenigde Staten op het programma. De komende weken verblijf ik in New Haven en New York voor het meespelen in het orkest van de operavoorstelling: Buwalsky - A Road Opera. Ik ben zeer benieuwd wat de Amerikanen van deze "prikkelende" en creatieve geënsceneerde voorstelling vinden. (Zie ook www.operaspanga.nl)

 

Nieuwe arrangementen op CD (aug. 2004)

Soli Brass heeft vijf van mijn pas uitgekomen arrangementen op CD gezet: Ding A Dong, All You Need is Love, My Way, Proud Mary and Suspicious Minds. Voor de CD "Soli Pop Film & Show" verdient de band een compliment voor de uitstekende kwaliteit van de uitvoeringen. Ook de The Police Band of Baden Württemberg heeft onlangs Ding A Dong opgenomen. Kijk voor meer informatie op de pagina Discografie. Mijn arrangementen zijn te bestellen via: www.dehaske.com

 

8e Glasblazers Night of the Koemarkt: muzikaal op een hoog niveau (3 juli 2004)

Wederom een hele klus: maar liefst 35 nummers stonden er op het programma van deze Night of the Koemarkt! Een voorbereiding van maanden leverde een gevarieerd programma op met uitstekende solisten en prachtige muziek. De enthousiaste reacties in het gastenboek zijn erg leuk en zorgen ervoor dat ik met een positief gevoel terug kan kijken op deze editie. De geluidsversterking was veel beter verzorgd (hulde aan de organisatie en BANO promotec!), dit was al te horen bij het enthousiaste optreden van "De Glasblazers". De band met Hubert, Peter, Riemer, Johannes en Sybolt was weer geweldig, Pro Rege speelde als amateurorkest op een professioneel niveau en iedereen kon voor het eerst écht horen dat het koor een onmisbare bijdrage levert. Grote dank aan alle deelnemers, vrijwilligers en sponsors die deze editie zo hebben doen slagen! (Reacties kun je lezen in het gastenboek van http://www.deglasblazers.nl/nightofthekoemarkt.htm)

 

Optreden TOF Superband op de Night of the Heamiel een groot succes (25 juni 2004)

Na mijn afscheid als dirigent van "Oranje" had ik niet verwacht dit jaar wederom op de Night of the Heamiel te staan. Het is erg jammer dat "Oranje" dit jaar verstek moest laten gaan, en ik hoop dat ze met hun nieuwe dirigent Menno Haantjes volgend jaar weer van de partij zullen zijn. Na mijn aanvankelijke bedenkingen of ik op de uitnodiging van het Heamielcomité moest ingaan, ben ik achteraf erg blij dat deze editie zo goed is geslaagd. Het vele werk voor een paar uurtjes muziek is beloond met een geweldige avond, waarbij ik het idee had dat het Bolswarder publiek zich prima vermaakte. Het programma liep als een trein, met als hoogtepunten de optredens van Ferry van Leeuwen en Annemarie Jorritsma. Ook de "lokale" artiesten lieten zich van hun beste kant horen en het koor leverde een geweldige bijdrage. Tevens mag ik mijn "eigen bandje" de TOF Superband complimenteren met een spetterend optreden waarbij ze zich de gehele avond van hun beste kant lieten zien. Foto's van het evenement kun je bekijken op de website www.tofsuperband.nl.

 

Thijs Oud schrijft muziek voor Slachtemarathon (persbericht 28 mei 2004)

Tijdens de Slachtemarathon worden de deelnemers onderweg verrast met beeldende kunst, dans, theater en muziek. Maar liefst 95 muziekkorpsen hebben zich aangemeld om te spelen langs het parcours. Speciaal voor deze gelegenheid kreeg de bekende musicus Thijs Oud de opdracht een 'loopmars' te componeren / arrangeren op basis van "It Slachteliet". Alle 95 orkesten zijn inmiddels druk aan het oefenen zodat de mars op 12 juni langs het gehele parcours te horen zal zijn. De mars bestaat uit twee gedeelten, eerst traditioneel in 6/8e maat, hierna overgaand in een vlotte popversie. Met het componeren van deze mars wil de componist vooral een sfeerverhogende bijdrage aan het evenement meegeven. Tevens kan de mars ervoor zorgen dat de wandelaars, al meezingend, de pas er stevig in zullen houden. Voor een indruk van de mars "It Slachteliet" kunnen belangstellenden een computersample beluisteren via onderstaande links.

It Slachteliet 1e deel - trad. (midi),,,,,,It Slachteliet 2e deel - popversie (midi)

Klik op de onderstaande link voor meer info over de Slachtemarathon

 

Nieuw clublied S.C. Heerenveen opgedragen aan Foppe de Haan (mei 2004)

De gebroeders Anker en De Glasblazers zetten het nieuwe clublied "HEERENVEEN FOAR ALTYD" (tekst en muziek Thijs Oud) onlangs op CD. Zondag 9 mei is hiervan de premiere waarbij het lied zowel in het stadion (gebr. Anker) als op het Burg, Kuperusplein (De Glasblazers) ten gehore zal worden gebracht. Het lied is uitgebracht ter gelegenheid van het afscheid van Foppe de Haan en is tevens aan hem opgedragen. Klik voor meer informatie op: HEERENVEEN FOAR ALTYD

 

De Glasblazers bij 'De Vrienden van Amstel' 7 dagen in AHOY (januari 2004)

Wat een belevenis! Zeven dagen optreden in een uitverkocht Ahoy met Guus Meeuwis, Boudewijn de Groot en Willeke Alberti.Kijk voor het verslag en de foto's op www.vriendenvanamstel.nl of op de site van De Glasblazers.

 

Nieuwe arrangementen uitgegeven (en opgenomen) voor harmonie, fanfare en brassband (december 2003)

The Band of the Belgian Navy o.l.v. Peter Snellinckx heeft vier van mijn pas uitgekomen arrangementen op CD gezet: All You Need is Love, My Way, Proud Mary and Suspicious Minds. Stuk voor stuk zeer goed speelbare en degelijk klinkende arrangementen. Met deze titels is succes verzekerd op ieder concert. De CD heet overigens 'Thank You For the Music'. Mijn arrangementen zijn te bestellen via: www.dehaske.com

 

Golden Earring en Walrus Gumboots treden op in Koudum (oktober 2003)

Sinds enkele maanden ben ik druk in de weer met het repeteren bij de Walrus Gumboots. Zanger Arvan Blok vroeg mij enkele blazerspartijen te maken, en zoals dat wel vaker gaat zit je er dan ineens middenin. Het is een erg leuke band (top 100) met ervaren muzikanten die graag hun specialiteit (muziek uit de jaren 60 en 70) wil uitbreiden naar een zeer veelzijdig repertoire. Zaterdag 15 november a.s. is de eerste grote uitdaging en presentatie in de nieuwe bezetting (met blazers!). We treden op in de sporthal in Koudum waar tevens de Golden Earring zal optreden. Meer informatie over de Walrus Gumboots op de site: www.walrusgumboots.nl

 

Concordia Balk: een nieuwe uitdaging (september 2003)

Het aantal harmonieorkesten in friesland is ten opzichte van de brassbands en de fanfare's niet zo groot, zeker de orkesten in de hogere afdelingen zijn schaars. Daarom ben ik erg blij dat ik sinds kort (aug.) het steekharmonieorkest Concordia uit Balk mag dirigeren. Het is een orkest, uitkomend in de 3e divisie, met veel jeugd, jongeren en een mooie (volledige) bezetting. In de korte periode dat ik nu met dit orkest aan het werk ben heb ik gemerkt dat het orkest met mogelijkheden is, waarbij de muzikanten open staan voor nieuwe impulsen. Tevens denk ik dat er genoeg talent aanwezig is om een periode van groei te kunnen doormaken. Concerttip: Nieuwjaarsconcert (1 januari) met als solist Hubert Heeringa (saxen, viool en EWI) in de Paadwizer te Balk.

 

Artiesten Glasblazers Night of the Koemarkt 2003 bekend (juni 2003)

De 7e editie van de GNOTK zal plaatsvinden op zaterdag 28 juni a.s. Solistische medewerking wordt verleend door de internationaal bekende zangeres Petra Berger. Ferry van Leeuwen is, na het succes van zijn optreden op de editie van 2002, wederom van de partij. Hij treedt onder andere op met songfestival-deelneemster Marlayne (Give me one good Reason). Voor het "feestrepertoire" is Pierre Kartner aangetrokken, zijn vele malen vertaalde evergreen "Het kleine Café aan de Haven" zal hij tezamen met De Glasblazers in het Fries ten gehore brengen. Hardware percussion uit Leeuwarden verzorgt een spectaculaire slagwerkshow.

Natuurlijk is de begeleiding wederom in handen van brassband "Pro Rege", het koor "Fean Fine" en de "Frisian Star Band", dit keer bestaande uit: Hubert Heeringa - Saxen en EWI, Peter van der Zwaag - piano, Riemer Monsma - gitaar, Jan van Olphen - Basgitaar en Sietse Huisman - drums. Als het programma bekend is zal ik weer met de grootste zorg de arrangementen gaan maken en tezamen met alle medewerkers hopelijk toe werken naar een wederom zeer succesvolle muziekavond!!

Meer informatie op de site: http://www.deglasblazers.nl/nightofthekoemarkt.htm

 

Terug